Olej sezamowy Bio

Profesjonalne olejki do masażu » Ajurwedyjskie, naturalne, Bio- do ciała i twarzy.|Profesjonalne olejki do masażu » Pozostałe oleje naturalne, Bio - do ciała i twarzy.

Cena:52.00PLN
Zapytaj o produkt
 
Ocena:5.00, Głosy:1

 

Olej sezamowy

Olej z ziaren sezamu (Oleum Sesami), z uprawy ekologicznej -  otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion sezamowych (Sesamum Indicum). Ta metoda otrzymywania pozwala na zachowanie w jego składzie substancji mineralnych i witamin. Bardzo krótki proces podgrzania pozbawia oleju jego intensywnego zapachu oraz sprawia, że jest wyjątkowo gęsty i wydajny.
Olej sezamowy ma właściwości tonizujące, regenerujące, nawilżające, przeciwzapalne, rozgrzewające, oczyszczające, reguluje pracę gruczołów łojowych, zwalcza wolne rodniki, hamuje krwawienie, eliminuje szkodliwe działanie UV .

Używany jest jako olej do masażu i do kąpieli. Stosowany w kremach i mleczkach przeznaczonych dla skóry suchej, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej. Używany także w kosmetykach przeciwsłonecznych (posiada naturalny faktor ochronny przed słońcem ok. 3-4), w preparatach do pielęgnacji suchych włosów i suchej skóry głowy.
Według ajurwedy  masaż całego ciała ciepłym olejem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn oraz nadaje skórze blask i jedwabistą gładkość. Płukanie jamy ustnej po myciu zębów to doskonały zabieg oczyszczający. (1 łyżeczka)

Zalecany:

  • do pielęgnacji cery wokół oczu,
  • do likwidacji podrażnień i zaczerwienień, zwłaszcza alergicznych,
  • do zapobiegania oparzeń słonecznych (naturalny UV – filtr),
  • do pielęgnacji zniszczonej, suchej i popękanej - przy leczeniu ran, oparzeń i pęknięć,
  • do masażu sportowego,
  • do masażu leczniczego (przy dyskopatiach, zwyrodnieniach, bólach stawowych i reumatoidalnych).


Metody stosowania:
Olej sezamowy może być stosowany do smarowania i masażu bez rozcieńczenia w postaci czystej lub jako składnik przy tworzeniu mieszanek. Występuje dodatkiem do wzbogacenia kosmetyków (balsamy, maseczki, kremy). Stosuje się w postaci aplikacji, kompresów i okładów. Ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające, reguluje pracę gruczołów łojowych.

Nie zaleca się stosować oleju sezamowego w przypadku zapaleń skórnych (wówczas polecam olej z neem, czarnuszki i inne)
 

Wewnętrznie: szeroko stosowany w przemysle spożywczym, najbardziej znany w kuchni azjatyckiej. Dodawany do potraw pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi oraz hamuje syntezę i wchłanianie cholesterolu  dzięki właściwościom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sezaminy. Olej sezamowy zachowuje najlepsze właściwości do temp. 70 stopni Celsjusza. Najlepszy do sałatek, past, zimnych  letnich potraw.

 


Zewnętrznie:

  • smarować miejsca problemowe,
  • sporządzać kompresy (10-15 kropli dodać do łyżki oleju z pestek winogrona, nasączyć gazę, nałożyć na bolące miejsce i owinąć bandażem),
  • stosować jako składnik maseczek,
  • mieszać z kremami, balsamami lub oliwką,
  • maseczki przy suchej, zmęczonej, zwiotczałej.

Rozkład kwasów tłuszczowych w 100g:

- palmitynowy    8,0 %

- stearynowy     4,0 %

- oleinowy       40,0 %

- linolowy       42,7 %

- linolenowy     2,0 %

Sezam indyjski:

Kwiaty                                              Owoce                                         Zbiory

        

   Dostępne pojemności: litry: 1; 5; 10.    

 

Komentarze

  • Karina Powieśnik
    2016-11-15 10:16
     

    Stosuję olej od 2 tygodni, głównie do zabiegu Shirodhara i jestem zadowolona. Zapach po podgrzaniu jest delikatny. Klienci zadowoleni jedynie uważać przy suchej skórze gdyż olej sezamowy wysusza skórę.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com